Ayvalık’ta Naylon poşete ‘dur’ diyorlar!

BALIKESİR’in Ayvalık İlçesi Sakarya Mahallesi’nde naylon poşet kullanımının azaltılması amacıyla bir firma ve Suriyeli göçmen ailelerin de katkısıyla hazırlanan 5 bin adet bez torba, semt pazarlarında vatandaşlara dağıtılmaya başlandı.

Ayvalık’ta geçen mart ayında Sakarya Mahallesi‘ni güzelleştirmek amacıyla bir araya gelip ‘Pirüpak’ ekibini kuran çevre gönüllüleri, eski tenekeleri boyayarak saksılara dönüştürmüştü. Görüntü kirliliğinin önüne geçmek amacıyla mahalleyi güzelleştiren ekip, TEMA ve denizcilerin desteği ile bu kez çevre ve insan sağlığına ciddi bir tehdit oluşturan naylon poşetlerin ilçede kullanımını azaltmak için harekete geçti.

İstanbul’dan bir firma kumaş, Suriyeli bazı göçmen aileler ise işgücü desteği verdi. Hazırlanan rengarenk torbalar ilk olarak perşembe günü kurulan semt pazarında vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılmaya başlandı.

Ayvalık TEMA sorumlusu Haluk Aysu, hazırlanan stantta dağıttıkları 250 bez torbanın 2 saat içinde tükendiğini söyledi. Haluk Aysu, 4 aydır bu proje üzerinde çalıştıklarını belirterek “İstanbul’dan Uğurteks firması bize 14 top kumaş verdi. Biz farklı illerde yaşayan göçmen 20 çocuğa her ay kişi başı 250 lira eğitim yardımı yapıyoruz. Bu desteği her ay sürdürüyoruz. Bu aileler de bize bu desteğimiz karşısında bir yardımda bulunmak istedi. Sürekli irtibat halinde olduğumuz iki göçmen aile bu kumaşları dikti ve 5 bin torba elde ettik. Belediyemiz de pazar yerinde bize yer temin etti. Standımızda her hafta 250 torbayı ücretsiz dağıtarak yaz sonuna kadar 5 bin torbayı bitirmeyi hedefliyoruz. İnsanların kullanım alışkanlıklarını değiştirerek plastik kullanımını azaltmak istiyoruz” dedi.

“PLASTİĞİ YİYORUZ”

Pakmaya Kenan Kaptan Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi Çevre Kulübü danışman öğretmeni ve TEMA eğitmeni Aynur Çiftçi, öğrencilerin plastik atık konusunda çok duyarlı olduğunu söyleyerek, “Bu plastik torbalar granül haline geliyor, hayvanlar yiyor, insanlar yiyor, su kaynaklarına karışıyor dolayısıyla biz plastikleri yiyoruz. Yani sorun yalnızca çevre kirliliği değil. Ortalığı plastikle, poşetle doldurmaya devam edersek en başta insanlar zarar görecek. Biz bunu insanlara fark ettirirsek sonuç alırız, diye düşündük ve bunun üzerine proje hazırladık. Hem öğrencilerimize hem Ayvalık halkına bu gerçekleri anlatarak insanlarda bu alışkanlığı sağlamaya çalışacağız” dedi.

Kendilerine bez torba hediye edilen vatandaşlar, “Doğaya zarar vermek istemediğimiz için biz de destek veriyoruz. Kirlilik konusu ile bir türlü baş edemiyoruz. Bez torba uygulaması çok güzel bir uygulama” dedi. Kafe işletmecisi Damien Dessane de üyesi olduğu Pirüpak grubuna, ‘Kahve içene bez torba hediye’ kampanyası ile destek verdi.

Kaynak:http://www.hurriyet.com.tr