TMMOB Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Toplantısı Ayvalık’ta Yapıldı…

TÜRK Mühendis ve Mimarlar Odası (TMMOB) Başkanlığı 45. Dönem Yönetim Kurulu Toplantısı Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’nde yapıldı.

Eyüp Muhcu, TMMOB yasa tasarısının da zeytin yasa tasarısı gibi defalarca gündeme getirildiğini, her ikisinde de yapılmak istenen değişikliğe karşı olduklarını söyledi. “Ayvalık ve Körfez Bölgesi tehdit altında. Zeytin yasasının değişmesi ile birlikte rant projeleri gündeme gelecek. Buradaki çığlığa yanıt vermek istedik ama Türkiye’nin her tarafından bir çığlık sesi geliyor” dedi.

Balıkesir ve ilçelerinin yanı sıra Ankara, İstanbul, İzmir, Çanakkale, Mersin, Van, Samsun, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Kayseri, Trabzon’dan gelen TMMOB üyesi 70 mimar toplantıya katıldı.

Ayvalık Ticaret Odası Salonu’nda bugün saat 11.00’de başlayan toplantıda,

TMMOB Genel Sekreteri , Yönetim kurulu üyeleri , TMMOB temsilcileri , Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı , Ayvalık Mimarlar Odası Başkanı , onur kurulu üyeleri ve şube temsilcileri de hazır bulundu.

Bir önceki toplantının kararlarının okunması ve şube bilgilendirmeleriyle başlayan toplantıda mali kararlar, denetleme raporları, personel ve disiplin işlemlerinin yanı sıra TMMOB Yasası’nda yapılmak istenen değişiklik konusu konuşuldu. Ayrıca Ayvalık’ın Ali Bey (Cunda) Adası koruma planında yoğunluk arttırıcı değişikliklere karşı dava açma konusu görüşüldü.

Toplantının Ayvalık’ta düzenlenme gerekçesi hakkında konuşan Başkan Muhcu,

“Edremit ve Ayvalık çevresi tehdit altında. Doğal mirasın korunması önünde engeller var. Dün akşam zeytin yasası kavgayla geçirildi. Bu yasa uygulanması halinde zeytinlikler ve tarım alanları risk altında.

Taş ocakları açılabilecek, yapılaşmanın önünde engeller kaldırılmış ve rant projeleri gündeme gelecek. Bu nedenle toplantımızı Ayvalık’ta gerçekleştiriyoruz.

Ayvalık ve Edremit Körfezi’nde çevre örgütleri bizimle bağlantı kurdu, imdat çığlıklarını kamuoyu ile paylaşmaya çalışıyorlar ve biz bu çığlığa yanıt vermek, Ayvalık ve Edremit Körfezi’ne sahip çıkmak istedik. Bu çığlık sadece bu bölgede değil Anadolu’nun dört bir yanında giderek yükseliyor.

Muğla’da da benzer sorunlar, yağma, rant projeleri var. Türkiye’nin her tarafından bir çığlık sesi geliyor. Bütün bunlara yetişme olanağımız yok ama her bölgede birimlerimiz var. Birimlerimiz el uzatırsa bunun toplumda bir karşılığı var.

Toplum sanıldığı tersine ilgisiz değil, örgütlü kesimlerin bir adım önünde. Bunu biz yaşayarak görüyoruz. Bu duygu içinde bu sorunlara sahip çıkıp, birlikte göğüsleyeceğiz” dedi.

Giderek bütün demokratik ortamlarda bir abluka gündeme gelmiştir. Daha doğrusu geçmişte de var olan ablukanın daha sistemli daha katı uygulamaları ile yeni bir aşamaya taşındı.

Otoriter uygulamaların, OHAL uygulamasının kaldırılmasını talep eden pek çok açıklamalarla karşılaşıyoruz. Hem meslek hem meslek örgütlülüğü hem de ülkenin demokratik geleceği açısından biz de her yerde elimizden gelen gayreti göstermeye çalışacağız dedi.

Şubeler sırayla yaptıkları çalışmaları paylaştı. Balıkesir Şube Başkanı Mehmet Ali Özerk, mimarlar odasını halkla buluşturmak adına çalışmaların yanı sıra meslektaşlarını ziyaret ederek odaya gelen projeleri arttırmaya yönelik girişimde bulunduklarını söyledi.

Kaynak:http://www.hurriyet.com.tr