Boğaziçi Üniversitesi Ayvalıklı çocukların hayatına dokunuyor!

Boğaziçi Üniversitesi’nin Zeytin Çekirdekleri Derneği ve Ayvalık Belediyesi işbirliği kapsamında Ayvalık’ta yaşayan kırılgan ailelerin 7-12 yaş grubundaki çocuklarıyla 2015 yazında başlayan proje ara vermeden devam ediyor.

2015 yazında pek çok kulüpten öğrenciler tarafından Ayvalık’ta başlatıldı Yaz Okulu. Yakın zamanda gerçekleştirilen ve aralarında Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de

Zeytin Çekirdekleri Chromas korosuyla birlikte konser verdi.

Ayvalık’ta tiyatro gösterisi gerçekleşti.

Ayvalık’ta fotoğraf sergisi açıldı.

2015 ve 2016 yazlarında Ayvalık’ta gerçekleşen yaz okullarıyla bölgedeki farklı etnik gruplardan yaklaşık 300 çocuğa ulaştı. Proje,  2017’de Ayvalık Kış Okulu olarak da dönem içerisinde tekrarlandı.

Proje güçlendikçe, daha geniş kesimleri de kucaklamaya çalışıyor.

Tarlada, zeytinliklerde ve teknelerde çalışmak zorunda olan, çoğunluğu 12-15 yaş arasında çocuklara da erişen proje etkisini genişleterek devam ettiriyor. Çocukların heyecanlı katılımı ve daha önce karşılaşma fırsatı bulmadıkları alanlarla tanışmaları da projenin büyüyerek gitmesi adına umut veriyor. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin dönem içerisinde de aralıklarla çocuklarla çalışma yapmak için Ayvalık’a gidip gelmesiyle daha yoğun sahne çalışmaları yapma şansı bulunmuş oldu.

Öğrenciler tarafından gerçekleştirilen atölyede, çocuklar oyunculuk üzerine yazılmış makaleleri okuyup tartışma fırsatı buldular.

Bu dönem içerisinde Federico Garcia Lorca’nın yazdığı ve Bülent Sezgin’in çocuklara uyarladığı Don Cristobita ile Dona Rosita’nın Acıklı Güldürüsü isimli oyununu çalışan çocuklar geçtiğimiz günlerde oyunlarını ilk kez sergileme fırsatı buldular. Heyecanlı ama bir o kadar da önem verilerek gerçekleştirilen oyun çocuklar için olduğu kadar, izleyenler için de ufuk açıcı bir deneyim oldu.

Tiyatro atölyesinin yanında, çocukların kendilerine verilen kameralarla çektikleri fotoğraflar ‘’Fotoğraf Hasadı’’ adıyla sergilendi. 2017 yılındaki kış okulu kapsamında  temel fotoğrafçılık atölyesi yapıldı.Bu kapsamda hayatlarından kesitleri kameralarına yansıtan çocukların çalışmaları bir sergi konseptine dönüştürüldü.

Bu proje, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin gönüllü çabaları ve akademisyenlerin destekleriyle sürmektedir.Proje,  Ayvalık’ta yaşayan çocukların fotoğraf, tiyatro, dans gibi sanat dallarında ve ekoloji, bilim üzerine verilen atölyelerle çocukların algı dünyasında bir değişim yaratmayı amaçlıyor.

Proje, bu yaz da Ayvalıklı çocuklarla buluşmaya ve onların hayatlarına dokunmaya devam etmesi planlanıyor.

Kaynak: http://haberler.boun.edu.tr